In enkele dagen haalde het jonge bedrijf FreelanceFactoring afgelopen week een half miljoen euro op via een rondje crowdfunding. “We zijn geen pure prijsvechter, maar onderscheiden ons met maatwerk voor zzp’ers en kleine MKB-bedrijven”, zegt mede-oprichter Wouk Witte.

Facturen snel laten uitbetalen en het innen overdragen aan een specialist: de ondernemer krijgt z’n geld sneller, draagt het debiteurenrisico van een niet-betalende klant over en betaalt daar een vergoeding voor.

Het uitbesteden van een debiteurenportefeuille, in jargon ‘factoring’ genoemd, was tot enkele jaren geleden vooral iets voor grotere ondernemingen. Maar factoringbedrijven hebben inmiddels ook kleinere MKB-bedrijven en zelfstandige ondernemers ontdekt.

Ondernemers Wouk Witte, Igor Meijs en Pieter Rom Colthoff richten zich sinds 2012 specifiek op de onderkant van de markt met hun bedrijf FreelanceFactoring: “Typisch voor freelancers en zzp’ers is dat ze geen langlopende contracten hebben. Wij vragen niet dan ook niet om het hele debiteurenbeheer over te nemen, al kan dat wel, maar bieden maatwerk. Je kunt als ondernemer dus zelf bepalen welke facturen je door ons wilt laten afhandelen, als je bijvoorbeeld even snel geld beschikbaar moet hebben om een belastingaanslag te betalen”, licht Witte toe.

Factoring als alternatief voor kortlopend bankkrediet

FreelanceFactoring opereert in de praktijk ook als alternatief voor zzp’ers en kleine MKB-bedrijven die lastiger bij de bank terecht kunnen voor kortlopende kredieten. Afgelopen jaar handelde FreelanceFactoring voor 13 miljoen euro aan facturen af en dit jaar stijgt dat naar verwachting tot 25 miljoen euro.

Met een extra financieringsronde via crowdfundingplatform Collin Crowdfund haalde FreelanceFactoring afgelopen week een half miljoen euro op. "Dat willen we deels gebruiken om te investeren in de IT-backoffice en verder natuurlijk voor het kopen van facturen", aldus mede-oprichter Witte. "Want we zien dat meer klanten grotere factuurbedragen door ons laten afhandelen."

Op de totale financiering is de half miljoen van afgelopen week een relatief bescheiden bedrag, geeft Witte aan. "We zijn al drie jaar actief en een groot deel van onze eigen financiering is via andere kanalen geregeld. Een deel hebben we zelf ingevuld en ook hebben we kapitaal gekregen via informal investors. De crowdfunding is mede bedoeld om meer bekendheid te geven aan factoring voor zzp'ers en kleine MKB'ers, want grote groepen weten nog niet dat dit mogelijk is."

Kosten factoring voor ondernemer

Kleine ondernemers die voor snelle betaling van facturen kiezen, betalen gemiddeld ongeveer 4 procent van de factuur als kosten. FreelanceFactoring hanteert in de regel een uitbetalingstermijn van drie dagen.

Het kostenpercentage kan variëren, doorgaans tussen de drie en zes procent. Dat is afhankelijk van drie zaken: de hoogte van de factuur (kleine factuurbedragen zijn relatief duurder dan grotere), de betaaltermijn (hoe langer de verwachte betaaltermijn, hoe duurder) en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever (hoe sterker de debiteur, des te kleiner het risico).

FreelanceFactoring doet een kredietcheck per opdrachtgever, om het risico van oninbare facturen goed te kunnen bepalen. "Meestal blijkt dat we van elke tien aanvragen er drie tot vier moeten afwijzen. Dat heeft ermee te maken dat wij zelf ook met kredietverzekeraars werken die een financieringslimiet afgeven", licht Witte toe."Grof gezegd kun je stellen dat het makkelijker is om de factuurafhandeling over te nemen als de opdrachtgever Unilever is, dan als het over de bakker op de hoek gaat." Als een opdrachtgever als minder kredietwaardig wordt ingeschat, kan dat terugkeren in de prijs die FreelanceFactoring rekent voor afhandeling van de factuur.

Wat betreft de betaaltermijn van de facturen die FreelanceFactoring overneemt, zijn er flinke verschillen. "Het gemiddelde ligt op ongeveer 42 dagen, waarbij dus speelt dat we bij een kortere betaaltermijn een lager tarief kunnen rekenen voor de afhandeling."

Maatwerk voor zzp'er en kleine MKB-bedrijven

Volgens vergelijkingssite Factoringspecialist.nl variëren de tarieven voor het soort afhandeling dat FreelanceFactoring doet in Nederland tussen de 2 en 8 procent van de factuurwaarde. Met een gemiddelde van 4 procent zit FreelanceFactoring aan de onderkant van deze bandbreedte. "Maar we profileren ons niet als prijsvechter", zegt mede-oprichter Witte. "We onderscheiden ons met maatwerk voor zzp'ers en kleine MKB-bedrijven. Je hoeft niet je hele factuuromzet aan ons over te dragen en we proberen ons te onderscheiden met service, ook op zaken als de manier waarop je facturen het beste kunt opstellen en indienen."

Gelet op de groeicijfers heeft Witte alle vertrouwen in het bedrijfsmodel van FreelanceFactoring: "De omzetten per klant nemen toe, 85 procent van de klanten komt terug en we zijn winstgevend."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl